STAPPENPLAN ‘RADIATOROMBOUW MAKEN IN EEN HANDOMDRAAI’

‘Dat doe ik wel even!’ dacht ik, en zo ging dat dus ook. Meestal heb ik mijn man nodig bij het klussen, en dat vindt hij maar al te leuk natuurlijk. Want hoe leuk is als je vrouw je nodig heeft en je het vooral gezellig samen kunt doen. Bij deze klus heeft hij dus niet geholpen, hij was op dat moment druk bezig met de verbouwing van onze badkamer (daar volgt ook nog een blog over!) en is nu een klein beetje bang geworden dat ik het voortaan in mijn eentje wel kan. Natuurlijk weet ik dat ik niet te overmoedig moet raken en mijn man dus een plezier moet doen door hem af en toe om hulp te vragen 😉

Hieronder vind je het stappenplan hoe ik de radiatorombouw maakte;
1. Bij de bouwmarkt heb ik planken laten zagen uit een plaat MDF, van 10 cm breed en 1,2 mm dik). Ook de juiste lengte van de planken had ik van tevoren al opgemeten, je pakt voor de hoeken 4 planken (2 per hoek) die je in de juiste hoogte laat zagen en voor de horizontale planken bekijk je hoeveel je er nodig hebt (afhankelijk van de hoogte van de ombouw). Laat ongeveer een centimeter tussen iedere plank open, zodat de warmte erdoor kan. Als je weet hoeveel planken je nodig hebt, laat je deze in de juiste lengte zagen (dus de breedte van de ombouw).
Ik heb zelf 2 gelijke ombouwen gemaakt, dus dit alles heb ik keer 2 gedaan.
Het voordeel van MDF is dat je het per plaat of m2 koopt, en dus de prijs erg laag is. Het zagen was bij de prijs inbegrepen.
Voor het hout was ik iets minder dan 20 euro kwijt!

2. Je hebt nu je materiaal in huis. Zorg uiteraard wel nog voor goede houtlijm en passende schroeven. Ook heb je grondverf en een matte lak nodig.
Start eerst met het schilderen van de randen van de horizontale (dus de langste) planken. Als de ombouw straks in elkaar zit, kun je daar niet goed meer bij.
Laat dit even drogen en daarna kun je aan de slag met het in elkaar zetten.

3. Leg eerst de voorkant van de hoeken ondersteboven op de grond (voorkant naar onder) en leg alle horizontale planken er 1 voor 1 op. Begin met de eerste vast te lijmen en daarna te schroeven. Laat aan de buitenkant van de verticale plank (hoek) een rand vrij, net zo breed als de dikte van de planken. Bij mij was dat 1,2 mm. Zo kun je daarna de zijkant (hoek) stevig er tegen aan bevestigen. Maak alles stevig vast met houtlijm en schroeven en laat het een tijdje drogen. Bij het vastmaken van de zijkanten heb ik aan beide kanten boven en onder nog kleine hoekbeugels bevestigd.

4. Als de lijm goed is gedroogd kun je je ombouw schilderen, eerst met grondverf en daarna nog een laagje matte lak. Gebruik een lakroller voor een mooi glad resultaat.

Nooit meer de radiatoren in het zicht, wat geweldig is dat! Ik vind ze een doorn in het oog en het is zeker de moeite waard om daar even dit klusje voor te klaren. Zelfs als je het alleen doet, net als ik, maar probeer vooral ook om je partner een plezier te doen en hem om hulp te vragen (al is het alleen maar om de schroefjes aan te geven :-)).

Liefs,
Lindy

 

Geen reactie's

Geef een reactie