Hoe Maak Je In Een Paar Simpele Stappen Zelf Een Rustieke Eettafel?

Eigenlijk wilde ik al jaren weer een lange tafel, waar met veel mensen aan gedineerd en geborreld kan worden. Onder de overkapping in de tuin hebben we zo`n tafel, maar binnen hadden we die niet. Dat kwam omdat ik ook altijd graag een kinderhoekje in de woonkamer wilde, met een bureau wat we ooit zelf maakten van oud steigerhout. Dat was heel fijn toen ze klein waren, maar inmiddels waren ze het bureautje wat ontgroeid en spelen ze ook graag boven. Het bureau is dus verkocht, die krijgt een 2de leven en hebben nu andere kinderen nog plezier van. Daardoor ontstond er dus weer ruimte in de woonkamer, jeeeej! Het idee voor een lange tafel was geboren: Het moest een slanke en luchtige tafel worden, maar wel met een oude look.

De afgelopen jaren hadden we een ronde witte tafel. Een oude Thonet via Marktplaats gevonden, die eerst donkerbruin was, had ik wit gelakt. Het model was mooi en tijdloos, alleen verlangde ik dus weer naar een lange tafel. De oude situatie:

Opeens kwam ik de webshop en Instagram tegen van Meubelpootjes, de slanke metalen poten moesten het worden! Er is veel keuze in kleuren en verschillende maten. Ze lenen zich ervoor om te combineren met heel veel verschillende materialen. We kozen voor zwarte. Voor het tafelblad ben ik even gaan speuren. We wilden graag een glad blad, omdat de kinderen veel knutselen en tekenen beneden. Het werd uiteindelijk een eiken tafelblad van Woood, gekocht bij Karwei. Wat supernetjes thuis werd bezorgd.

Het blad wat we hadden besteld was 90cm breed, wat ik iets te breed vond voor in de ruimte. We hebben er 10cm afgezaagd in de lengte, waardoor hij nu 80cm breed is geworden. De plank die we over hebben, bewaren we en wordt vast nog eens gebruikt voor een ander project.

De mensen die mij kennen weten dat ik niet hou van nieuw hout, hoe ouder en verweerder hoe beter. Dus ging ik uiteraard aan de slag met beits. Ik gebruikte de verouderings beits van Quick, dat is echt een succes. Binnen no-time ziet je project er uit als het al heel wat jaartjes mee gaat. De houtnerven worden er juist nog eens extra door benadrukt, hoe mooi is dat! Na een laag verouderings beits, heb ik het blad nog afgewerkt met de invisible oil van Quick. Na 2 lagen met een paar uur er tussen, even 24 uur laten drogen. Bewerk wel beide kanten op deze manier, om te voorkomen dat je tafelblad gaat kromtrekken. Daarna hebben we de tafelpoten van meubelpootjes bevestigd.

Hieronder foto`s van de verschillende soorten beits, van het bewerkte tafelblad met verouderings beits en de metalen tafelpoten van Meubelpootjes.

Met wat simpele stappen, maak je zo dus je eigen eettafel! Op deze manier kan iedereen doe-het-zelven. Wij zijn heel blij met het resultaat en zijn vooral blij dat we weer heerlijk de ruimte hebben (zonder de boel te verbouwen) om gezellig te dineren met vrienden en familie.

De stoelen en accessoires zijn een mix van oud en nieuw. Alle stoelen en het bankje, behalve de Stokke stoelen, zijn Markplaats- en kringloopvondsten. De grote vaas op tafel komt van de Jysk en de gouden treasurebox van Ikea, de gouden kandelaar van de kringloop.

Wil je nu ook een tafel zelf maken? Echt, iedereen kan het! Neem even een kijkje in de webshop van Meubelpootjes: www.meubelpootjes.nl of op Instagram: @meubelpootjes

Veel liefs, Lindy

Deel dit bericht